Kalmar flygplatsMed start 1 september i år kommer två nya flyglinjer förbinda Kalmar direkt med Tysklands huvudstad Berlin samt med Sveriges andra stad, Göteborg. Tillkännagivandet om att Storbritanniens mest punktliga flygbolag bmi ska flyga till Berlin och Göteborg välkomnas av regionens näringsliv och är resultatet av flera års samarbete mellan Kalmar Öland Airport, Kalmar kommun och Kalmar Flygutveckling, representant för flera av regionens företag. Den nya rutten från Kalmar till Berlin är den första direkta reguljära flygförbindelsen mellan Kalmar och Tyskland.

Berlin ger företagen i Kalmar med omnejd ytterligare en möjlighet att smidigt ta sig vidare inom Tyskland, övriga Europa eller världenoch omvänt få hit affärskontakter på ett enkelt sätt. Berlin är också listat som ett av Europas mest populära weekend resmål just nu och blir ett positivt tillskott för fritidsresenären. Dessutom är Tyskland en prioriterad marknad för besöksnäringen i regionen.

Utöver Berlin lanserar Kalmar Öland Airport och bmi en ny linje till Göteborg och Landvetter, Sveriges näst största stad och flygplats. Flygturen till Göteborg tar bara 35 minuter, vilket avsevärt förbättrar restiden jämfört med de andra färdsätt som finns i dag.